Medzinárodný týždeň povedomia o komposte

Display portlet menu
Späť na novinky

Medzinárodný týždeň povedomia o komposte

Aktuality

Medzinárodný týždeň povedomia o komposte (International Compost Awareness Week) je najväčšia a najkomplexnejšia vzdelávacia iniciatíva o kompostovaní. Jej cieľom je spolupracovať na zvýšení povedomia verejnosti o tom, prečo by sme mali kompostovať biologický odpad a využívať kompost na zlepšovanie kvality pôdy. Koná sa každý rok počas prvého celého májového týždňa, v tomto roku 5. – 11. mája. Každý rok má inú tému, tohtoročnou témou je: Kompost...Majster prírody v oblasti klímy. 

Medzinárodný týždeň povedomia o komposte (ICAW) sa zrodil v Kanade v roku 1995. Krátko na to sa začal sláviť aj v Spojených štátoch, postupne sa rozšíril aj do iných krajín po celom svete. Riadi ho Nadácia pre výskum a vzdelávanie kompostu (CREF), ale mnohé krajiny majú svoje vlastné programy ICAW, ktoré spolupracujú a navzájom sa podporujú v individuálnych programoch a aktivitách.

 

Fakty o biologickom odpade a kompostovaní

  • Podľa výsledkov analýz zmesového komunálneho odpadu vyplýva, že biologické odpady sú hmotnostne ich najvýznamnejšou zložkou. V závislosti od miestnych podmienok je v ňom zastúpený 30 až 60 % podielom.
  • Najhorším spôsobom nakladania s biologicky rozložiteľným odpadom je jeho skládkovanie. Pri skládkovaní vzniká skládkový plyn, ktorého najvýznamnejšou zložkou je metán. Metán je z hľadiska globálneho otepľovania 21x horší ako oxid uhličitý.
  • Komposty môžu úplne nahradiť používanie rašeliny, ktorá sa získava drastickou ťažbou vo vzácnych biotopoch.
  • Rýchlosť vzniku kompostu je závislá od zvolenej technológie kompostovania, použitých surovín a dodržiavania základných podmienok kompostovania. V praxi je možné vyrobiť kompost v rozmedzí od 3 mesiacov do 1 roka od jeho založenia.
  • Kompostovať môžeme aj v interiéri. Využiť na to môžeme vermikompostér alebo elektrický kompostér.
  • Kompost je nielen najlepším a k tomu aj prírodným hnojivom pre rastliny, ale svojím bohatým obsahom mikroorganizmov pôdu ozdravuje a vylepšuje jej vlastnosti.

 

Vplyv kompostovania na zmenu klímy

Používanie kompostu má mnoho environmentálnych aj ekonomických výhod. Priaznivo pôsobí aj na klímu. Kompost podporuje zadržiavanie atmosférického uhlíka (sekvestráciu) v pôde, zlepšuje kvalitu pôdy a jej odolnosť voči nepriaznivým dopadom zmeny klímy... Čítajte viac tu.

 

Zapojte sa

Počas Medzinárodného týždňa povedomia o komposte organizujú komunity a organizácie po celom svete rôzne podujatia na podporu kompostovania. Zapojte sa a oslávte tento týždeň aj vy, spôsobom, ktorý vám najviac vyhovuje. Môžete si vybrať z našich nápadov, alebo vymyslieť vlastné aktivity. Zdieľajte svoje úspechy s priateľmi a rodinou a navzájom sa podporujte a motivujte. Budeme radi, ak nám dáte vedieť o svojich aktivitách a podelíte sa s nami aj o fotografie. Prosím, napíšte nám email na tyzden@priateliazeme.sk alebo nás informujte pomocou formulára.

 

Tipy pre jednotlivcov

  • Kompostujme! Ak ešte nemáte svoje vlastný kompostér alebo kompostovisko, tak si ho založte. Kompostovať môžeme na kope, alebo v zásobníku, ktorý si môžeme vyrobiť aj svojpomocne. Návody nájdete tu
    Kompostovať môžeme aj v interiéri pomocou vermikompostéra.
  • Iniciujme vznik komunitného kompostoviska. Ak neviete ako na to, radi vám pomôžeme.
  • Venujme kompostovaniu viac času ako obvykle a vyrobte si kvalitné hnojivo – kompost
  • Prekopme svoj kompost, prevzdušnením urýchlime proces kompostovania
  • Prichystajme si suchý materiál, napr. drevnú štiepku, ktorú uskladnime tak, aby sme ju mohli využívať aj v čase, keď nám budú vznikať najmä mokré biologické odpady, ako napr. tráva.
  • Vzdelávajme sa a získajme nové informácie o kompostovaní, pravidlách kompostovania, využití kompostu, o surovinách, ktoré sú vhodné na kompostovanie, atď. 
  • Ak nemáme možnosť alebo záujem o svojpomocné kompostovanie, zapojme sa do zberu biologických odpadov organizovaného obcou/mestom. Dôležité je, aby tento odpad neskončil v nádobe na zmesový odpad, odkiaľ by bol odvezený na skládku odpadov alebo do spaľovne. Na Slovensku je zavedený povinný zber biologicky rozložiteľného záhradného a kuchynského odpadu. Vykonávať ho nemusia len samosprávy, ktoré preukážu, že 100 % domácností si kompostuje tieto odpady svojpomocne. 
  • Napíšte nám z akej ste obce/mesta a ako sa u vás nakladá s biologicky rozložiteľným odpadom: ako prebieha jeho zber, či kompostovanie... 
  • Znižujme množstvo odpadu, ktoré produkujeme. 
  • Dôkladne trieďme všetky odpady, ktoré vyprodukujeme. 
  • Ak si neviete rady, radi vám poradíme a pomôžeme! Napíšte nám otázku týkajúcu sa triedenia biologického odpadu alebo kompostovania.